Somewhere off the coast of Africa

500 kilometer utenfor kysten til Afrika finner du Cabo Verde, eller, som vi sier på norsk, Kapp Verde, Afrikas vestligste land, øygruppen har ni bebodde øyer og blir kalt de «nye» Kanariøyene. Landet består totalt av atten, ti store og åtte mindre, øyer. Kapp Verde ble oppdaget og kolonialisert av portugiserne på 1400-tallet. Etter kolonialiseringen ble Kapp Verde umiddelbart, pågrunn av sin strategiske plassering, et viktig knutepunkt for slavehandelen som forgikk mellom Afrika og Vestindia. Dagens Kapp Verde bærer preg av dette, landets innbyggere stammer fra både afrikanske slaver og portugisiske imperialister. Kapp Verde var underlagt Portugal i over 500 år, og fikk først sin frigjøring i 1975, etter en lang frigjøringskrig. På tross av den dramatiske frigjøringen er det fremdeles sterke bånd mellom Kapp Verde og Portugal, spesielt på det økonomiske planet, og dette vises blant annet ved at Kapp Verde har knyttet sin valuta (Kappverdisk Escudo) opp mot den portugisiske valuta (Euro). Kapp Verde har lite naturressurser og har opplevd store kriser, blant annet mangel på vann, landet har nemlig ingen naturlige ferskvannskilder. Over 20% av befolkningen lever på under 1.25$ om dagen, så en kan trygt si at det fortsatt eksisterer mye fattigdom på Kapp Verde. For å bekjempe fattigdommen, og for å bøte på de begrensede naturressursene, satser landet nå stort på turisme. Det bygges og herjes over hele landet, det bygges nye hoteller «as we speak» kan man si, Kapp Verde har nemlig bestemt seg for å kjempe seg ut av fattigdommen og inn i det gode selskap.

[br]

Hva er det som er så spesielt med Kapp Verde? Mye av det spesielle med Kapp Verde er at landet er en oase av opplevelser og kan tilby besøkende alt fra rolige dager på stranden til fantastiske opplevelser som snorkling, dykking, fisking, vind og- kitesurfing. I tillegg får en også en liten del av et uberørt Afrika med på kjøpet. Noe som også har satt Kapp verde på kartet er at reiseselskapene nå har oppdaget Kapp Verde, Startour tilbyr for eksempel, som det eneste reiseselskapet i Norden, charterturer til Kapp Verde, til overkommelige priser. En familie på fire kan fint reise på en toukers tur til Kapp verde for under 30 000 NOK med Startour, da er flybilletter, visum, hotell og halvpensjon inkludert i prisen. Legg merke til at halvpenjon, frokost og middag, er inkludert i prisen, dette kan være viktig for den prisbevisste da det er relativt dyrt, og utilgjengelig, med fødevarer på Kapp Verde. Før du bestiller halvpensjon hjemmefra er det lurt å tenke seg om, i noen tilfeller er ikke hotellmaten det beste. Er du kresen anbefales det å gå på restaurant, uavhengig av pris.

[br]

Hvis du velger å gå for halvpensjon, på tross av Murphys lov og sterke protester fra tarmsystemet, kan du forvente frokost og middag av varierende kvalitet. Som regel er frokosten bedre enn middagen. En liten detalj er at det ser ut til at omelett er en populær rett blant turistene, på ferie er det visst ingen som bryr seg om skyhøye kolesterolverdier og vekten er sannsynligvis lagt igjen hjemme. En liten stund etter at frokostbufféen er åpnet blir omelettkøen lenger og lenger, en ser tydelig at de blir mer og mer utålmodige, noen glefser også gjerne i seg en pannekake mens de står og venter. Det morsomme er at mange av omelettspiserne antageligvis aldri lager denne primitive retten hjemme på kjøkkenet, men langer gjerne nedpå så lenge en utslitt kappverder står og lager den på kommando. «One omelette with extra ham, please».

[br]

Du trenger ikke penger på Kapp Verde

Dette er selvfølgelig en overdrivelse, men det er faktisk lite å få kjøpt på Kapp Verde. Det du kan få kjøpt er derimot ofte relativt dyrt. Ta med det du trenger, ikke mat selvfølgelig, for å overleve hele ferien, spesielt hvis det skal være barn med på turen. Småbarnsfamilier burde pakke litt ekstra til reisen, det er noen praktiske ting som kan være gode, og ofte nødvendig, å ha med i kofferten.

[br]

  • Solbriller.
  • Solkrem.
  • Vannkoker.
  • Knekkebrød.
  • Havregryn.
  • Morsmelkerstatning.
  • Tallerken, kopp og bestikk i plastikk.
  • Medisiner.

Øyene

Som tidligere nevnt består Kapp Verde av atten, ti større og åtte mindre, øyer, hvorav ni er bebodde. Øyene deles opp i Barlaventos og Sotaventos, som betyr, henholdsvis, nordlige og- sørlige øygruppe. De ti større øyene er:

[br]

  • Santo Antão – Fin øy for gåturer.
  • São Vicente – Huser byen Mindelo som er kulturhovedstaden på Kapp Verde.
  • Santa Luzia – Ubebodd øy, men kan besøkes på dagstur fra São Vicente.
  • São Nicolau
  • Sal – Fine strender og hoteller, turismen er utbredt på denne øyen.
  • Boa Vista – Fine strender og hoteller, turismen er utbredt på denne øyen.
  • Maio
  • Santiago – Huser landets hovedstad Praia.
  • Fogo – Kapp Verdes yngste øy. Huser en aktiv vulkan som hadde siste utbrudd i 1995.
  • Brava

[br]

Startour tilbyr charterturer til Boa Vista og Sal. Det er på disse to øyene de fineste strendene og hotellene finnes, i tillegg er Kapp Verdes største internasjonale flyplass lokalisert på Sal, dermed er også turismen mest utpreget der, både på godt og vondt. Har du lyst til å utforske noen av de andre øyene på Kapp Verde er de lett tilgjengelige med fly fra Sal. Det går også ferjer mellom øyene, men ruteplanen er mildt sagt ustabil.

Where and when to go?

På Kapp Verde er det først og fremst øya Sal, også kalt saltøya, eller, Ilha do Sal på portugisisk, som tiltrekker turister, nærmere bestemt den lille byen Santa Maria. Den fantastiske stranden som ligger i tilknytning til Santa Maria har definitivt gjort det svært attraktivt for soltørste nordboere å feriere på Kapp Verde, i tillegg finnes det mange gode hoteller i området. Belorizonte, ett av de tolv hotellene som Startour samarbeider med på Sal, kan anbefales. På dette hotellet er alt fra romstandard til bassengfasiliteter av høy kvalitet. Virksomhetens direktør, altså hotelldirektøren, er også av den vennlige sorten, hans motto er at kun fornøyde gjester er akseptabelt. «Nothing less, nothing more» for å bruke et amerikansk uttrykk.

[br]

Om sommeren er det veldig varmt på Kapp Verde, altfor varmt. Det anbefales derfor å reise til Kapp Verde på høsten, i månedene oktober, november og desember, da er det litt kjøligere og mer vind. Vinden gjør at varmen ikke merkes like sterkt, både på godt og vondt.

Sal og Santa Maria

Ved innflygningen til Sal er det lite positivt å se ut av vinduet. Et ørkenlignende landskap, som ser ut til å være svært lite fruktbart, er det første som møter deg. Ingen bygninger, ingen mennesker. Kun ørken. Da er det lett å få kalde føtter etter åtte timer ombord på et fly med, mildt sagt, begrenset beinplass. Turen fra flyplassen er heller ikke så oppmuntrende, selv om det på dette tidspunktet kan begynne å bli litt fasinerende å skulle tilbringe en uke eller tre på sådan et sted. Flere spørsmål kan begynne å ta form i hodet. Bor det virkelig mennesker her? Hvem var førstemann? Som nevnt tidligere ligger turistområdet på Sal i tilknytning til den lille byen Santa Maria, fra flyplassen tar det 20 minutter med bil inn til det vesle tettstedet. Santa Maria er en liten by, rundt 15-20 000 innbyggere, og førsteinntrykket vil nok for de fleste være dårlig, det ser vel strengt tatt ikke ut som en by, men heller ut som en byggeplass. Men fortvil ikke, selv om førsteinntrykket er dårlig så betyr ikke det at virkeligheten er slik, bak fasaden til Santa Maria finnes det nemlig et lite, dog ikke uoppdaget, paradis. Eller «elysium» som de sa i gamle Roma.

[br]

Stranden er noe av det flotteste som finnes, den har alt, den kremgule og eksotiske fargen, knasende og fløyelsmyke sandkorn, høye og forfriskende bølger, deilig avkjølende vind og en avslappende afrikansk atmosfære. Mange av hotellene disponerer en liten del av stranden, som kun er forbeholdt hotellets gjester, dermed er du sikret en solseng og et nærliggende vannhull, hvis du trenger det vel og merke. Uansett, stranden er stor, og plass er det nok av til alle. Både store og små. Stranden er et «Mekka» for vind- og kitesurfing. Det finnes mange som leier ut utsyr, prisen kan nok være stiv, fra 90€ og oppover, men det er verdt det hvis du har lyst på litt fart og spenning. Nybegynnere kan leie seg en instruktør, fra 60€ og oppover, for å få opplæring. Prisene er per dag. «No stress man» som de sier på Kapp Verde.

[br]

Hotellene er som små byggeplasser, de hamrer og snekrer hele tiden. Det tar tid å bygge opp de «nye» Kanariøyene. På tross av dette er standaren og atmosfæren utrolig bra på de fleste hotellene, en blir vant til byggingen, og i bunn og grunn så konsentrerer en seg bare om å ha en koselig og uforglemmelig ferie. For Kapp Verde er virkelig et «elysium» for mennesker som har lyst til å slappe av. De fleste hotellene, eller, for å bruke et engelsk uttrykk, «resorts», ligger som perler på en snor langs stranden. Det finnes også en strandpromenade, en slags liten buffer mellom stranden og hotellene, hvor det yrer av liv om dagen. Om kvelden er vel promenaden det mange vil kalle skummel, ihvertfall ikke et sted for halvfulle vikinger med struttende lommebøker, men definitivt et sted for fornuftige mennesker som har lyst på en romantisk gåtur i gjenskinnet fra månen. Stryk siste setning hvis det er en kameratgjeng som skal på tur. Langs promenaden selges alskens saker og ting, alt fra de berømte, og svært så unyttige, afrikanske trefigurene som ingen vil ha, til nødvendige fødevarer som alkohol, tobakk og mat.

[br]

Lyden av et afrikansk «Where are you frooom?» smyger seg inn ørekanalen for tusende gang. Ikke et ukjent fenomen på Kapp Verde, og det er jo forsåvidt ikke noe galt i å spørre hvor folk kommer fra, men bak dette innledende spørsmålet ligger det en agenda. Og det er å selge afrikanske trefigurer. Forskjellen på selgere fra Kapp Verde, eller, for å være helt ærlig, så er vel selgerne som oftest senegalske innvandrere, og mange andre steder er at de aldri gir seg, i tillegg følger noen av dem etter deg i en halvtime hvis du først har innledet en samtale. Dette er for mange svært irriterende, men slik er det i Afrika, og det er bare å bli vant til det, hvis ikke må en holde seg hjemme. Hvis du vil unngå selgerne er det beste trikset å ikke innlede samtaler med ukjente, som stormer mot deg, på gaten, avbryt samtalen før den er i gang og gå videre. Vær frekk rett og slett. Ikke si at du kommer i morra, for er det noe som er sikkert her i verden så er det at de ikke glemmer deg neste gang du kommer forbi.

Biltur på Sal

Leiebil koster rundt 75€ i døgnet hos Avis, da er forsikring og 100 kilometer kjørsel inkludert. I tillegg må det også regnes med 10-15€ i bensin og 0,50€ per kilometer som kjøres utover de inkluderte. Ikke fokuser overdrevent på kilometertelleren, tatt i betraktning at øya er liten så er sjansen mikroskopisk for at det kjøres mer enn 100-150 kilometer i døgnet. Hvis du kjører deg fast eller på noen annen måte ikke får kjørt bilen tilbake til utgangspunktet koster det 70€ å bli hentet. Å kjøre bil er en glimrende måte å få sett Sal på, øya er såpass liten, og severdighetene såpass få, at 7-8 timer er mer enn nok tid til å få med seg det hele. Det er også spennende å oppleve ting selv, ved å kjøre bil kan du se det virkelige Kapp Verde, alt fra fest, sol og strand til ørken, slum og fattigdom.

[br]

Med utgangspunkt i Santa Maria kan du starte turen med å kjøre opp til Espargos, den såkalte hovedstaden på Sal, for å ta en sen frokost, eventuelt en tidlig lunsj, eller, hvis du er ute i forretnings øyemed, en forretningsbrunch. Deretter er det fint å kjøre vestover til Palmeira. Noen få kilometer fra Palmeira finner du Fontona, dette er en liten palmelund som de lokale er meget stolte av. Betjeningen hos Avis kan ikke få rost palmelunden nok, men sannheten er at palmelunden med sikkerhet har sett sine beste dager. Veiene fra Palmeira til Fontana er derimot en opplevelse i seg selv, humpete grusvei er en god beskrivelse. Husk reservedekk.

[br]

Fra Fontona kan turen gå videre nordover mot Buracona. Dette området er kjent for tyverier så ikke stopp for folk som vinker deg inn til siden, eller som det står på skiltene, «keep the vehicle moving». Grusveiene opp til Buracona er relativt fine, breie og lite store steiner, men betraktelig dårligere enn hva vi nordboere er vant til. Sving østover mot Espargos etter Buracona, ikke kjør videre nordover. Nord for fjellet Monte Leste er det ikke mobildekning og dermed er det også mye landeveisrøverier, det sier det meste at Avis ikke tillater kjørsel i dette området. Fra Buracona mot Espargos er det, i begynnelsen, ørkenvei. Hold deg på veien og unngå sanddynene, som nevnt tidligere koster det 70€ å bli hentet eller tauet løs. Etter ørkenveien, husk å svinge sørover, går turen forbi både plantasjer og slumområder, men før du vet ordet av det er du plutselig i Espargos igjen. Avstandene er nemlig små, det er kun få kilometer det er snakk om, selv om det muligens ikke virker slik etter en humpete grusvei og et lite stykke ørken.

[br]

Glem Dødehavet. Kjør noen få kilometer østover fra Espargos og du finner tettstedet Pedra Lume og en saltsjø med tilhørende saltverk, eller Salinas som de sier på portugisisk. Saltverket ble startet opp i 1805 og holder fortsatt koken, men i disse dager er stedet også blitt åpnet opp for turister. En svømmetur i saltsjøen må prøves, oppdriften er forbløffende og det er virkelig en unik opplevelse. Har du saltallergi kan du nyte en kald forfriskning i den tilhørende restauranten istedenfor å bade. Inngang til saltsjøen koster 3,50€ og inkluderer dusjfasiliteter. Til opplysning så ligger saltsjøen en liten gåtur på 10 minutter fra parkeringsplassen.

[br]

Å kjøre bil på Sal er trygt så lenge du kjører forsvarlig og holder deg unna, som tidligere nevnt, områdene helt i nord. I tillegg så kjører de lokale mer aggresivt enn hva vi verdensvante vikinger er vant til, så følg godt med og vær oppmerksom på trafikken.

Havfisking

Fisking på Kapp Verde er ideelt for den fiskeinteresserte, det finnes mange forskjellige, og spennende, fiskearter i det omkringliggende havet. En tunfisk på 80 kilo eller en Blue Marlin på 250 kilo kan nok ta pusten fra enhver, både av forbløffelse over den store størrelsen og utmattelse etter å ha svaiet den ombord. Rundt Santa Maria er det mange som tilbyr havfisking, også Startour, pris og kvalitet varierer selvfølgelig. Ofte bestemmes prisen ut i fra hvor mange som er med i følget, jo flere blekansikter som skal fiske, desto billigere blir det. Det finnes også flere forskjellige typer fiske, dypvannsfiske, dorging og Big Game Blue Marlin er eksempler.

[br]

Arrangøren Cabo Verde Fishing Center anbefales hvis du vurderer å prøve lykken. Utstyr, betjening og pris er alle tiders. Lokalene deres ligger midt på promenaden i Santa Maria og er lette å finne. Prisene nedenfor er fra dette fiskesenteret.

[br]

  • Dypvannsfiske – På denne typen fiske er det nesten fangstgaranti, størrelsen er dog som oftest av det mindre slaget. Prisen er 55€/pp for fire timer hvis tre stykk er med ombord. Er du alene må du betale 100€.
  • Dorging – Dette er en skikkelig tålmodighetsprøve og det kan gå timer uten så mye som et lite napp, men når det først biter, da biter det. Mange drømmer om å få en tunfisk på kroken, ihvertfall «bodybuilderne», og dette er fisket for akkurat det. Prisen er 110€/pp for fire timer hvis tre stykk er med ombord. Er du alene må du betale 200€.
  • Big Game Blue Marlin – Dette er fisking for skikkelige mannfolk. Må prøves. Prisen er 200€/pp for åtte timer hvis tre stykk er med ombord. Er du alene må du betale 500€.

Dykking og snorkling

Har du ikke dykkerlappen? Ta den på Kapp Verde. Prisen er selvfølgelig skyhøy, rundt 400€, men, som sagt så ofte før, opplevelser kan ikke måles i hard valuta. Det finnes mange spennende korallrev i havet omkring Sal, både for den uerfarne og de mer garvede dykkerne. Dykkesentre finnes det mange av, en liten spasertur langs promenaden i Santa Maria vil avsløre mange av dem.

[br]

Hvis du ikke er i humør til å dykke, men har lyst til å se spennende og eksotiske fiskearter, anbefales det å snorkle. Enten alene ute på stranden eller på en arrangert tur. Snorkling er mer avslappende enn dykking og kan være ideelt for den eldre garden. Det er en god idé å ta med utstyr hjemmefra.

Restaurant Pastis

Godt skjult i Santa Maria finnes det en fantastisk, dog svært liten, restaurant med navn Pastis. Restauranten rommer 15-20 bord og kan tilby god service og utsøkt mat, på menyen står alt fra eksotisk sjømat til importert brasiliansk biff. Legg merke til at restauranten ikke åpner før klokken 18.30, det anbefales også å reservere bord hvis følget er stort. Ring (+238) 98 43 696 og spør etter Herbert hvis du vil avtale en reservasjon.

[br]

Restauranten er såpass liten at det er en opplevelse i seg selv hvis noen av gjestene må på toalettet, da må bokstavelig talt hele bordplasseringen på Pastis midlertidig omrokkeres for å gi den nødne fri adgang inn til doen.

«Cash is king» i charterhelvete

Reiser du med Startour til Kapp Verde er det smart å pakke med seg så lite som mulig. Kun 15 kilo innsjekket baggasje og 5 kilo håndbaggasje er tillatt per betalende person, eventuelle spedbarn under to år må ha sin baggasje i foreldrenes. Å tillate så lite baggasje per person er i minste laget, spesielt for småbarnsfamilier, det er fristende å mistenke selskapet for å spekulere i dette, overvekt betyr jo mer penger i kassa til Startour.

[br]

Og mer penger i kassa til Startour skal det bli. Hele flyturen dreier seg om selge alskens saker og ting, alt fra høretelefoner til skrapelodd utropes over høytalerannlegget i tide og utide. Et godt tips til Startour er å utvide seteplassen fra «sild i tønne» til «markrell i tomat», da har ihvertfall passasjerene muligheten til å fiske opp lommeboken fra bukselommen når betjeningen kommer smilende rundt for å innkassere. Under hele salgsfesten er det så vidt betjeningen har tid til å dele ut maten du har betalt for. Småbarnsfamilier burde merke seg at spedbarn under to år ikke får mat, unnskyldningen til Startour er at de er med på gratisbillett.

[br]

Etter flyturen tror du muligens at salget kommer til å stoppe opp, men da tror du feil, ikke glem utfluktene som skal prakkes på deg. Det hele starter før bussen til hotellet har fått liv i motoren. Billige salgstriks som «bestill utfluktene tidlig, plassene fylles opp raskt» blir slengt ut i øst og vest. Salgsfesten fortsetter på hotellet. Overprisede utflukter er visst noe de satser på hos Startour.

[br]

Glemte vi å nevne den mikroskopiske seteplassen hver passasjer får tildelt på den åtte timer lange flyturen? På undergrunnsbanen i Tokyo går passasjerne med såkalte friksjonsfrakker for enkelt å kunne gli gjennom de enorme og sammenklemte folkemassene. Det anbefales å medbringe en slik frakk i tilfelle du må på toalettet under flyturen, da kan du enkelt presse deg forbi de andre passasjerene på din seterad og videre mot friheten. Frakken kan også brukes som regnfrakk, dermed slår du to fluer i en smekk hvis det, mot formodning, skulle regne på Kapp Verde.

Tid for ettertanke

Det er hevet over enhver tvil at Kapp Verde ennå har langt igjen til tittelen «De nye Kanariøyene», men potensialet er der, uten tvil. Om 10-20 år er nok situasjonen en annen, da er det ikke utenkelig at Kapp Verde har utbedret manglene som finnes i dag og tatt opp kampen med Kanariøyene om de gjeveste turistene.

Det store spørsmålet gjenstår. Anbefales det å reise til Kapp Verde? Ja, definitivt.