The Golden City

Praha er hovedstaden og den største byen i Tsjekkia. Etter kommunismens fall på slutten av 80-tallet har Praha vært et svært populært turistmål og i 2008 besøkte 4,6 millioner mennesker byen. Det er flere grunner til at Praha er et av de mest populære urbane turistmålene i Europa, men spesielt er det byens arkitektur, atmosfære, monumenter og lave prisnivå som tiltrekker folk. I tillegg er det de senere årene opprettet et stort nettverk av flyselskap som flyr til Praha, svært mange av dem er såkalte lavpris flyselskaper, eksempler som kan nevnes er norske Norwegian, britiske EasyJet og slovakiske SkyEurope.

Hvorfor Praha?

Det er gøy å være turist i Praha, det finnes noe å se eller gjøre for alle, såvel unge som gamle. Arkitektur, kultur og uteliv er vel det som vanligvis tiltrekker turister til Praha, men byen kan tilby mer enn som så, shopping-mulighetene er for eksempel svært bra og prisene er som regel mye lavere enn i Norge. Det er ikke bare på varer at prisene er lave, men også på tjenester av ymse slag, prisene på tjenester er faktisk svært mye lavere enn i Norge. Å gå til skredder er for eksempel svært billig og det kan kanskje være en god idé å lappe buksene hos en skredder i Praha istedenfor å gjøre det selv hjemme?

Arkitektur

Praha har en av verdens best bevarte og varierte arkitektu. Dette kan blant annet bevises med at siden 1992 har byens gamle sentrum stått på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Det finnes mange svært gamle bygninger i Praha, eksempler er den gamle bydelen som er fra 1200-tallet og den nye bydelen som er fra 1300-tallet. Det mest berømte landemerket i Praha er Karlsbroen og den har fraktet mennesker over elven Moldau i hundrevis av år. Bygget ble påbegynt i 1357 som erstatning for den eldre Judithbroen som ble ødelagt under flommen i 1342. Judithbroen var den andre middelalderske steinbroen som ble reist i Europa og dens vestre tårn står fortsatt den dag i dag. Nå for tiden besøkes Karlsbroen av tusenvis av turister hver dag og på broen er det mulig å kjøpe kunst, høre på gatemusikk eller å få tegnet en karikatur-tegning av en selv. Mange av de orginale statuene som en gang stod på broen er nå fjernet og plassert på nasjonalmuseet, disse er nå erstattet av kopier, men for all del, det er nok ikke så mange som ser forskjell uansett. Den letteste måten å komme seg til broen er med undergrunnsbanen, det anbefales å ta grønn bane (se kollektivtransport i denne artikkelen) til Malostranská og så trikk nummer 18, 20, 22 eller 23 videre til Malá Strana. En tur til Karlsbroen burde selvfølgelig kombineres med en tur til slottet da det ligger like ved, det er også utrolig koselig å traske rundt i smågatene i Malá Strana, der finnes det mange gode restauranter og utesteder.

Slottet i Praha er et annet stort landemerke i byen og det kan sees på lang avstand når en trasker gatelangs i Praha, slottet ligger i området som kalles Hradcany. Det er et av de største slottene i verden med sine 570 meter i lengde og 130 meter i bredde. Slottet representerer omtrent alle arkitekturiske stilarter fra forrige årtusen og er virkelig et sted som får en til å få gåsehud. Slottet inkluderer opprinnelig St. Vitus-katedralen, St. Georgs-kirken, klostre, palasser, hager og forsvarstårn, i disse dager kan en finne museer, tsjekkias president og kronjuvelene på slottet. Det er mulig å komme seg til en utkikksplattform på toppen av St. Vitus-katedralen, 287 trappetrinn, og derfra er det en fantastisk utsikt over Praha. For å være helt ærlig så er det faktisk verdt å trosse tyngdekraften, andre naturkrefter og irriterende amerikanske turister for å se denne utsikten. Reiseruten til slottet er den samme som til Karlsbroen, grønn linje på undergrunnsbanen er stikkordet.

Et annet sted i Praha hvor en kan se fantastisk arkitektur er torget i gamlebyen, torget ligger mellom Wenceslas-torget og Karlsbroen, fra begge steder er det en fin spasertur på 10 minutter i Prahas smågater til gamleplassen. Om våren og på sommeren er torget en populær møteplass for turister og det yrer av liv, servering foregår både innendørs og utendørs, en kan trygt si at torget er et slags knutepunkt for alle smågatene i Praha. Fra gamleplassen kan en se populære turistmål som den gotiske Týn-katedralen, St. Nicholas-kirken fra barokken og statuen av Jan Hus, men selve diamanten i skattekisten er nok den astronomiske klokken. Det er denne klokken de aller fleste turister kommer for å se på gamleplassen.

En kan trygt si at uansett hvor en spaserer i Prahas gater finnes det storslåtte bygninger, og det så og si umulig å nevne alle her, men det en legger merke til når en vandrer gatelangs i Praha er alle de flotte ordinære bygningene hvor selve befolkningen bor. Selv om mange av bygningene trenger litt oppussning så er de virkelig et syn for øyet.

Kultur

Kulturlivet i Praha er yrende og det er mye spennende å ta seg til. Opera og ballett er vel noe som bør nevnes i denne sammenheng og alt dette er tilgjengelig overalt i Praha. Det er bare å ta seg en rusletur rundt omkring i byen for finne ut hvor, det finnes nemlig små boder overalt hvor billetter til slike arrangementer kan kjøpes. Det anbefales å ta seg en tur til statsoperaen, Státní opera, og se en forestilling. Billetter kan bestilles på nettsiden til statsoperaen og koster rundt 800 CZK. Da Praha er en relativt stor by kommer det mange internasjonale artister til byen for å holde konserter, program og billetter finnes hos Ticketpro.

Shopping

Praha og Tsjekkia er mest kjent for billig krystall og porselen. Det finnes mange butikker som selger både krystall og porselen over hele Praha, spesielt i gamlebyen. Det kan være lurt å sjekke prisene hos forskjellige butikker, noen steder i gamlebyen kan det nemlig forkomme litt høye priser enn ellers i Praha. Hvis du er på utkikk etter krystall og porselen anbefales det å ta en kikk på Tsjekkias eldste kjøpesenter, Kotva, i tredje etasje finnes det en veldig bra butikk som selger slike varer. I gaten Pariska, ved torget i gamlebyen, finnes butikkene til de store og kjente merkevarene. Prisnivået er selvfølgelig svært høyt, men det kan være morsomt å bare kikke litt rundt. I gaten Na príkope, som ligger i nærheten av metrostasjonen Mustek, finnes det et stort utvalg av butikker for tøy og sko.

Anbefalte kjøpesentre i Praha:

Prisnivået i Praha, som nevnt tidligere, er svært lavt, men på importerte vestlige varer er prisene de samme som i resten av Europa.

Kollektivtransport

Det første du må gjøre når du skal sette deg inn i kollektivtransport-systemet i Praha er å laste ned dette kartet og printe det ut, du har da en full oversikt over undergrunnsbanen, trikk og buss i Praha. I hovedsak er undergrunnsbanen delt opp i tre: grønn, gul og rød linje (A, B og C). I tillegg er det verdt å merke seg at linjene krysser hverandre og lager en trekant, det er derfor mulig å komme seg overalt i Praha ved å bytte linjer på knutepunktene. Disse tre knutepunktene er Muzeum (grønn og rød linje), Mustek (grønn og gul linje) og Florence (rød og gul linje). En må også bytte til trikk og buss noen steder, men dette er svært enkelt, denne nettsiden anbefales på det sterkeste til dette formålet. På denne nettsiden kan du skrive inn hvor du skal reise fra og til, deretter får du et forslag til reiserute, enklere blir det ikke. Prisene er 18 CZK for korte reisestrekninger (20 min på trikk / 4 stasjoner på undergrunnsbanen) og 26 CZK for lengre reisestrekninger (75 min uansett transportmiddel).

Nyttige tsjekkiske gloser på undergrunnsbanen:

 • Eskalátor – Rulletrapp
 • Linka – Linje
 • Metro – Undergrunnsbane
 • Prestup – Overgang
 • Stanice metra – Stasjon
 • Trasa – Rute
 • Vstup – Entré
 • Výstup – Utgang
 • Placený prostor, oznacte si jízdenku – Betalt område, stemple billetten
 • Vlak prijíždí do stanice – Tog ankommer stasjonen
 • Ukoncete prosím výstup a nástup, dvere se zavírají – Vennligs avslutt avstigning og påstigning, dørene lukkes
 • Príští stanice: [navn på stasjonen] – Neste stasjon: [navn på stasjonen]
 • Prestup na linku A/B/C – Overgang til linje A/B/C

Taxi

Taxi i Praha er vanligvis litt slitsomt, servicen er forferdelig og det er store sjanser for å bli svindlet. Den eneste måten å kjøre trygt på er å ringe å bestille drosje istedenfor å bare ta en på gata. Det anbefales å bruke AAA Taxi som finnes på telefon +420 14014. Der snakker alle operatørene og sjåførene engelsk, prisene er kalkulert etter taxameter. Prisene varierer selvfølgelig, men en vanlig tur på rundt ti minutter i sentrum koster rundt 200 CZK. Det eneste unntaket er taxi fra flyplassen, der er det bare å hoppe inn i en drosje som står å venter. På dagtid anbefales det å bruke kollektivtransport istedenfor taxi da det er svært enkelt og billig.

Hvordan komme seg til Praha?

Det finnes flere valgmuligheter for hvordan en skal komme seg til Praha, den enkleste, og kanskje billigste, muligheten er å fly. Fra Norge er de beste alternativene å fly med Norwegian Air Shuttle eller Czech Airlines. Prisene varierer selvfølgelig, men det er mulig å få billetter til noen få hundre kroner hvis du bestiller tidlig. Tog til Praha er en fin opplevelse, den eneste haken er at det er svært dyrt i forhold til den tiden det tar å reise, du må regne med å betale rundt 2-3000 kroner. Å ta en kjøretur med bilen til Praha er også en fin tur, det kan være litt vanskelig å kjøre inne i Praha i begynnelsen, men det blir en fort vant til. Å ta bussen til Praha er svært billig, sjekk Student Agency (ikke bare for studenter) for de beste tilbudene.