Rivertubing in transit

Nam Song heter elven som snirkler seg gjennom landskapet. Endelig får vi øye på den, slitne etter en lang fire-timers busstur. Vi hopper av den lokale bussen som kostet 40000 Kip, ca. 40 kr, og kikker umiddelbart etter en rimelig bungalow. Vi finner Somsacksy guesthouse for 5 dollar natta, ikke noe luksus, men til den prisen tåler vi det meste. Vang Vieng er en liten by hvor alt, så og si, kan nås til fots. Det skal ikke feies under en stol at det fokuseres på turismen i Vang Vieng, som i hovedsak består av backpackere, men samtidig opplever vi et rolig og avslappende klima. Vang Vieng og elven Nam Song er en attraksjon mest på grunn av alle backpackerene som har funnet frem for å tube, dvs. å ligge i et traktordekk nedover elva i flere timer og besøke alle barene og restaurantene som ligger side om side langs elven. Prinsippet er ganske enkelt, du leier en tube som du betaler et depositum for, og hvis du klarer å levere det tilbake nogenlunde intakt får du pengene igjen. Oppi tuben med deg og down the river we go! Når du passerer en bar veiver du med hendene og en lang stake blir strukket mot deg, så holder du godt fast og blir trukket inn. Inne på baren gjør du det som forventes at du gjør på en bar. Oppi tuben igjen, og videre til neste bar. Når du kommer til slutten er du så glad og fornøyd at du løper tilbake til begynnelsen. Det er lett å få nye bekjente blant dette kobbelet av verdensvante reisende som forpester elvens rolige bevegelser. Kveldene avsluttes rundt bålet hvor praten sitter løst.

For den som vil komme seg rundt finnes det motorsykler og terrengsykler til leie for noen få dollar dagen. Et av stedene som er verdt et besøk er noen grotter som ligger et par kilometer utenfor byen, mange av disse grottene ble brukt av lokalbefolkningen som skjulesteder under vietnamkrigen. Her er det spetaktulære stalakitter og et kjølig klima, ganske deilig, svalt og kjølig faktisk, i tillegg er det mulig å bade i noen av hulene. En lagune med krystallblått vann ligger også i nærheten og huser noen utrolig flotte buddha-statuer.

Vientiane

Vi reiser tilbake til Vientiane, hovedstaden i Laos. Mekong River er livsnerven som skjærer gjennom byen, langsmed ligger det flere restauranter som tilbyr fersk fisk, og ikke minst, LaoBeer, den lokale helsedrikken. I de mest sentrale områdene ligger de beste indiske restaurantene og livlige barer. Tuk-tuker (taxier med tre hjul) er en billig og grei måte å komme seg rundt på. Lao PDR National Museum, eller rettere sagt; Lao People’s Democratic Republic National Museum, er en reise i propagandaens rike. Her er det ikke mange lovord å finne om vesten med Amerika og Frankrike i spissen. Laos har en lang historie som koloni og etterfølgende kriger, og i dette museet får du en full gjennomgang. Noe som er populært i Laos er en busstur til de mange buddhist-templene eller buddha-parkene med hundrevis av buddha-statuer. Andre aktiviteter som kan nevnes er mountainbiking til noen spektakulære grotter, elvebåtturer og Ethnic Musum (som viser et interessant bilde av de mange folkegruppene i Laos).

In transit

Vi reiste i all hovedsak til Laos for å fornye visumet vårt til Thailand. Regelene i Thailand sier at du får et turistvisum som er gyldig i fire uker ved ankomst til landet, men for å fornye det må du reise ut av landet. Mange velger å reise til Laos på grunn av nettopp dette. Laos er billig og et typisk backpackerland hvor eventyret ikke ligger langt unna, prisene på varer og tjenester er også mye gunstigere enn i Thailand, i tillegg er Laos perfekt for restituering etter en hektisk måned med reising. Laos er muligens ikke det stedet hvor det er mest populært å starte et nytt liv, men på tross av dette traff vi flere vestlige som hadde etablert seg i Laos, vi så til og med et svensk sted som het så mye som Scandinavian Cafe Vientiane. Det fristet å ta The Grand Tour gjennom Kambodsja og Vietnam, men det får bli neste gang!

God tur!