Oh sweet Samui – Thailands paradis

Bungalowen ligger uforstyrret til oppe i åssiden, omsluttet av jungelen. Utsikten gir en følelse av å være inne i et postkort. En kritthvit strand, nøysommelig rensket for alt som ikke hører hjemme i det harmoniske bildet, rammer inn Thailand-gulfen, dette gjør illusjonen komplett. Hengekøya svinger med vinden, en lett bris smyger seg rundt kroppen. Thaimassasjen har allerede gjort underverker for kroppen, de til nå ukjente musklene og senene har blitt ømt strukket mot ukjent destinasjon. Plustelig er det lett å forstå hvorfor buddhismen er en verdensreligion. I Thailand og på Ko Samui er det fornøyelse, fornøyelse og atter fornøyelse som står på agendaen. For mange er dette stedet hvor det umulige blir mulig, kun fantasien setter grenser.

Velkommen til Nirvana.

Strender, strender og atter strender

Ko Samui ligger sør-øst i Thailand og er med sine 230 kvadratkilometer, og førti tusen innbyggere, Thailands tredje største øy. Turisme er i likhet med resten av Thailand blitt den dominerende inntektskilden, og det er ikke så merkelig. Det tropiske klimaet i Thailand-gulfen har skapt en utrolig fin natur. Vannet er krystallklart, hvite strender, kokospalmer og ikke minst den deilige varmen har bidratt til å gjøre øya til et «hotspot» for turister. Ko Samui ble popularisert av den velkjente filmen The Beach med Leonardo Di Caprio i hovedrollen, etter dette har turismen eksplodert fra noen få backpackere som «oppdaget» øya på 70-tallet til et reisemål for både festglade ungdommer og barnefamilier. Selv om det i den siste tiden har vært en nedgang på opptil 50% i antall turister forventes det likevel over en million besøkende neste år. Ko Samui rangerer som nummer to på listen over populære turistmål i Thailand, kun slått av Phuket, og ligger samtidig på topp ti lista i verden! Infrastrukturen har naturligvis fulgt med, sammen med fargerike butikker og vestlige fastfood-kjeder som McDonalds og Burger King. Backpackere har således blitt «skvist ut» til de omkringliggende øyene Ko Pag Nan og Ko Tao, disse øyene er litt rimeligere i pris og mindre berørt av turismen. En liten bestand av bungalower finnes ennå, men 5-stjerners hoteller og spa-resorts popper opp som påskeharer på påskelørdag for å betjene en tiltagende, og mer kresen, turistgruppe. Familiene. Strendene på Ko Samui, som i utgangspunktet var enklaver av bungalowsamfunn, har utviklet seg til byer, som kan tilby en servicenæring hovedsakelig eksponert mot turistene.

Det finnes mage flotte strender på Ko Samui, og den mest populære er Chaweng Beach, som ligger nord-øst. I tilknytning til stranden finner du en livlig by med mye aktivitet. Tradisjonell asiatisk cuisine avveksles med Subway og McDonalds. Restaurantene og barene ligger tett i tett. Leie en luksusvilla eller en liten bungalow langs stranden, det finnes noe for enhver lommebok. Lamai Beach som ligger sør for Chaweng Beach er mindre og mer avslappet. Maenam Beach som ligger helt nord er mindre dominert av turister, utsikten fra stranden er alene verdt turen. Bang Rak Beach er på mange måter mindre utviklet i forhold til sine søsterstrender, men er rimeligere i pris, og, definitivt, langt mere avslappet.

Sykkeltur

Sykkelturer fra strand til strand er en morsom og spennende måte å utforske øya på. Ved å følge en av de populære rutene får du et unikt perspektiv på livet og kulturen. Langs de hvite, og travle, strendene Chaweng Beach og Lamai Beach går det sykkelruter inn i jungelen. En populær rute går først til Tohng Rang Beach hvor du kan nyte strandlivet, snorkle og solbade. Opp på sykkelen igjen og kurs mot Bang Rak Beach. På veien kan du ikke unnvære et besøk til Wat Nuan Naram. Det nylig reiste buddhist-tempelet er omringet av en innsjø. En fryd for øyet og rekreasjon for sjelen. Videre er det er flere strender og avstikkere å utforske, men etter hvert peiler vi oss inn på målet for turen. En smal dike forbinder Bang Rak Beach, også kjent som Big Buddha Island, med fastlandet. Øya er hjemmet til en massiv buddha-statue av gull. En bonus her er den fantastiske utsikten. Etter endt hjemreise har vi sett mer av øya enn noen guide kunne vist oss, ihvertfall til den prisen! Å leie en sykkel koster 100 Bath. Med litt enkel hoderegning lander vi på snaut 20 NOK, uten tvil det rimeligste tilbudet du kan få for en dag med mye spenning og moro.

Muay Thai

Det er mange som har lyst til å oppleve en Muay Thai kamp når de først er i Thailand, helst fra tilskuerplass. Muay Thai, eller thaiboxing, har røtter lang tilbake i tid og er nasjonalsporten i Thailand. Forløperen til kickboxing er en sport som tiltrekker thailandske såvel som utenlandske utøvere til Ko Samui. I Chaweng finner du den største arenaen for Muay Thai i Thailand, Chaweng Stadium, hvor ateletiske kropper møtes til dyst hver mandag og fredag. Kommentatorer og tradisjonell thailandsk musikk ruver i bakgrunnen og publikum er svært så engasjert. Hele showet tar godt og vel tre timer, og blir godt promotert fra dedikerte biler med høytalere på lasteplanet.

Zico’s Brazilian Grill & Bar

En attraksjon i seg selv. Konseptet går ut på at hver gjest får tildelt en brikke. Brikken har en grønn og en rød side. Viser brikken grønt kommer det en «passador», eller servitør, som nærmest danser rundt bordet med et grillspyd, og kutter av store biter fra et bredt utvalg kjøttyper. Biff, lam, and, kylling og barracuda er noe av utvalget som står på menyen. Trenger du en pause er det bare å snu brikken til rødt. I tillegg er det et spenstig danseshow som underholdning. Brasilianske dansere hopper saltomortale mellom bordene og er et imponerende skue.

Natteliv

Har du lyst på en iskal øl er skandinaviske Viking Bar et stalltips. Viking Bar ligger i Soi Green Mango, eller Tongsai Road, begge gatene er travle og spekkfulle av diskoteker og barer, og ikke minst festglade mennesker. Reggae Bar ligger i området rundt Chaweng, baren har en stor scene med et fast band som opptrer. Reggae dominerer til midnatt, etter dette fylles dansegulvet opp og teknomusikk tar over. Ikke langt fra Reggae Bar ligger Ice Bar. Med is fra Canada finner du, midt i et tropisk paradis, verdens mest malplasserte bar. Som navnet tilsier er det en bar helt og holdent lagd av is. Vel, ihverfall ingen vits å si «on the rocks».

Tigerpark

Å jada, det bor tigre på øya. Samui Aquarium & Tiger Zoo ligger en liten kjøretur unna Chaweng, nærmere bestemt på sørkysten av øya. Reservatet huser ca. femti eksemplarer av den utrydningstruede bengaltigeren, men de har også løver, leoparder, aper, papagøyer og andre dyr som hører hjemme i en dyrepark. Høydepunktet er en fotosession med en av de berømte tigrene inne i et trangt bur, hvis du tør. Bonusen er et minneverdig bilde å ta med hjem. Akvariumet er en rundreise i artsmangfoldet til den thailandske gulfen. Det finnes også havskilpadder som kan mates for hånd.

Thaimassasje

Samui ditt, og Samui datt. Det er mye å oppleve på Ko Samui, men enhver eventyrer trenger en «timeout». Thaimassasje har røtter 2500 år tilbake i India og Kina. Tradisjonen ble, til å begynne med, oveført muntlig fra generasjon til generasjon. Urgamle tekster ble ødelagt under et burmesisk felttog i 1776, derfor bestemte Kong Rama III i 1832 at tradisjonen skulle hogges inn i steinveggene til tempelet Wat Poh, som ligger i Bangkok. Han bestemte dette for å sikre de fremtidige generasjoners ømme skuldre og føtter. I Wat Poh går enda buddhist-munker mange år i lære for å mestre kunsten. Thaimassasjen bygger på energilinjer i kroppen. Av de sytti tusen linjene som skal eksistere, er fokuset på ti. Disse ti linjene kalles for «sen», og ved å massere på disse linjene frigjøres blokkader av energi. Muligheter for massasje finnes overalt på øya, blant annet på de fleste hoteller. Massørene har fingre av stål som kan kna ut «the norwegian stiffness», vel og merke uten olje. Teknikkene varierer fra å bruke knær, albuer, føtter og hender til å bruke tommelen. Etter en time er du et nytt menneske, som er klar for nye eventyr.

Været

På Ko Samui er det tropisk klima, dette betyr at tempraturen og fuktigheten er høy. Det regner jevnlig året rundt, men regnskurene er som regel veldig korte. Tropiske stormer varer heller ikke lenge og er ikke uvanlig, men det er et spetaktulært «show». Det skal nevnes at øya har to sesonger, en periode med litt mer regn og en «tørr» periode. Regnperioden varer fra oktober til desember og den «tørre» perioden varer fra januar til oktober. Tempraturen holder seg på 30 grader om dagen og 5 grader om natta, året rundt.

Hvordan komme seg til øya

  • Fly går en gang i timen fra Bangkok. Flybillettene er så billige at en kan sette spørsmålstegn ved om det finnes motorer ombord.
  • Buss fra Bangkok til Surat Thani, og videre derfra med ferje til Ko Samui. Bussturen tar rundt 12 timer og ferjeturen rundt 2 timer.
  • Å kjøre bil fra Bangkok tar rundt 9 timer. Veiene er gode, men vær oppmerksom på at noen av de innfødte kan foreta noen halsbrekkende forbikjøringer.

God tur.