City of Art and Life

Madrid har en lang og komplisert historie. En gang i tiden var byen maktsenteret i et monarki som i århundrer hersket over halve verden, nå, ironisk nok, er Madrid et av de mest populære turistmålene i Europa. Den spanske hovedstaden er best kjent for sine spennende nattklubber, fremragende handlemuligheter og utradisjonelle kunst. De mest populære severdighetene i Madrid er Palacio Real, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Museo del Prado, Museo Thyssen-Bornemisza, Plaza Mayor og Retiroparken. Det vil kanskje ikke ta deg 400 år (tiden Madrid har vært hovedstad i Spania) å utforske Madrid, men vær forbredt på å tilbringe litt tid i byen hvis du vil oppleve alt.

Shopping

Hvis du skal handle i Madrid kan du prøve et av varehusene til varehuskjeden El Corte Inglés eller loppemarkedet El Rastro, da har du ihvertfall nok av valgmuligheter for hvordan du skal få svidd av sparepengene. El Corte Inglés er den største varehuskjeden i Spania, mens El Rastro er et stort utendørs loppemarked hvor du kan finne mye rart, for det meste skrap, men også antikviteter og muligheten for å gjøre et kupp. Hvis ikke El Corte Inglés eller El Rastro tilfredsstiller handlemanien kan Gran Via, Madrids mest kjente handlegate, anbefales. Utover dette finnes det også dusinvis av andre handlegater for de spesielt interesserte, eksempler er Calle Alcala, Calle Montera og Calle Princesa.

Palacio Real

Palacio Real, det kongelige slott, er et arkitektonisk underverk og en av Madrids mest populære turistdestinasjoner. Det kan nevnes at slottet består av nesten 3000 rom, 240 balkonger og 40 trappeoppganger. Selv om bare 10% av rommene er åpne for allmennheten er det nok å se for de som har lyst. Rokokko-dekorasjoner, spektakulære veggtepper og delikat porselen er eksempler på hva som venter deg.

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía

Kunstsenteret Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía er lokalisert på addressen Calle Santa Isabel 52 og er midt i blinken for tilhengere av Picasso, Miro, Solana og andre kjente spanske kunstnere. Museet er relativt ungt, etablert i 1991, og kunstsamlingen er ranket som en av de viktigste samlingene av moderne kunst i Europa. I tillegg til malerier finnes det også porselen, keramikk, glass og mange andre spennende kunstformer på museet.

Museo del Prado

Museo del Prado, eller, som vi sier på gammelnorsk, Pradomuseet, er en av de mest besøkte turistdestinasjonene i Madrid og huser over 7000 malerier, i tillegg har museet en betydelig samling tegninger, skulpturer og kunsthåndverk i sitt eie. Litt av hvert å se på med andre ord. Museet har en stor samling av de spanske mesterne El Greco, Goya og Velázquez.

Museo Thyssen-Bornemisza

For å gjøre en lang historie kort kan en si at Museo Thyssen-Bornemisza ble opprettet i 1993 og dermed er Madrids yngste kunstmuseum. Det er også verdt å nevne at museet huser over 1600 malerier. En forkortet lang versjon er at kunstsamlingen på museet i sin tid var en av de største private samlingene i verden. Det var Heinrich, Baron Thyssen-Bornemisza de Kászon (1875-1947) som startet oppsamlingen av maleriene i 1920-årene, senere ble samligen utvidet av hans sønn Baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza (1921-2002). Kunstsamlingen havnet på spanske hender etter at den spanske staten kjøpte rubbel og bit fra Thyssen-Bornemisza-familien for 350 000 000 EUR i 1993. Etter at samlingen ble kjøpt var opprettelsen av Madrids yngste kunstmuseum et faktum. På museet finnes det arbeider fra kjente mestre som Canaletto, Caravaggio, El Greco, Goya, Rembrandt, Hals, Velázquez, Dürer og Watteau.

Plaza Mayor

Plaza Mayor er et populært torg i Madrid, torget størrelse er ikke avskrekkende, rundt 100 m i lengden og 100 m i bredden. På Plaza Mayor er det perfekt å ta en pause fra ferielivets jag og mas. Ta deg en kopp kaffe på en café og slapp av! Hvis du ikke drikker kaffe kan du nyte den vennlige atmosfæren istedenfor. Uansett, dette er stedet hvor du skal lade batteriet til neste runde med severdigheter.

Retiroparken

Denne parken må du se. Selv om størrelsen er mye mindre enn andre kjente parker som Central Park i New York og Hyde Park i London er Retiroparken virkelig et syn for øyet. Størrelsen er ikke alt som mange sier. Ta turen og se fantastiske skulpturer og monumenter, gatemusikere og mye mer.

Ta turen selv

I Madrid handler det mye om kunst og arkitektur. Ingen tvil om det, men husk på at byen kan tilby mye mer. Ta turen og opplev Madrid med egne øyne og inntrykk. Uansett, er du fotballinteressert, så har du kanskje lyst til å se «El Clasico»? I så fall kjøp billetter til FC Barcelona og Real Madrid nå, og gjør deg klar til kampen!

Lenker