Tips og triks når du skal reise med små barn

Det er mange som bekymrer seg for å reise med små barn, vi har tatt dette på alvor og bestemt oss for å gi deg noen tips og triks for hvordan du kan gjøre reisen mest mulig smertefri og trygg. For det er hevet over enhver tvil at det er en utfordring å reise med barn, spesielt med smårollinger på 2-3 år. Innledningsvis vil vi også nevne at det er unødvendig å skrinlegge alle reiseplaner selv om det har blitt tilført friskt blod til familien, men det er viktig å planlegge reisen godt og mebringe nødvendige saker og ting som du vanligvis ikke tar med deg på ferie. Nå tenker du kanskje; Hva skal jeg planlegge og hvilke saker og ting er det jeg skal medbringe? Fortvil ikke, videre i denne teksten vil vi gi deg en liten innføring i, for å bruke et amerikansk uttrykk, «do’s and dont’s».

Er reisemålet trygt?

Det første du må gjøre er å sjekke om det din feriedestinasjon er et trygt sted å feriere. Dette må en jo selvfølgelig også gjøre når en skal reise uten barn, men når arvingen(e) er med på tur blir dette enda viktigere. Et godt tips er å sjekke landsider for å se om UD anbefaler å reise til reisemålet eller ikke.

Angstfylte timer

Flyreiser er selve skrekken for mange småbarnsforeldre (les hva SAS skriver om å reise med spedbarn her), og det med rette, 5-10 timer innestengt på et fly er ikke akkurat en drømmesituasjon for foreldre med små barn. Flyturen til feriemålet, og tilbake igjen, er kneiker som må overvinnes for å sikre en vellykket ferie, det må planlegges intensivt for å være forberedt til de angstfylte timene ombord i jernfuglen. Ikke akkurat gøy å gå tom for bleier i lufta!

Før avreise er det viktig at du tenker nøye igjennom hva det muligens kan bli bruk for på flyturen. Stikkord er; bleier, mat, drikke, morsmelkerstatning, leker (viktig for å aktivisere barnene). Å medbringe en data med mulighet for å avspille film er heller ingen dum idé, Drømmehagen kan jo sies å være svært populært blant smårollingene.

Under flyreisen, når barn hyler og det står på som verst, vil det garantert være andre passasjerer som sender misfornøyde blikk i din retning. Hva skal du gjøre for å tilfredsstille disse gale menneskene? Beste motmiddel er å sende et morskt blikk tilbake i samme retning, å vise en knyttneve gjør også susen.

Sykdom er ikke til å spøke med

Tenk nøye igjennom hvilke sykdommer og behandlingsmuligheter (les: sykehus) som regjerer på din feriedestinasjon. Noen nyttige spørsmål du kan stille deg selv er; Finnes det noen tropesykdommer i det området jeg skal feriere i? Er eventuelle sykdommer spesielt skadelige for barn? Hvilken standard er det på sykehus og legekontor (det kan også være nyttig å sjekke hvilket prisnivå behandling ligger på)? Ikke glem å tenke igjennom hvilke medisiner som kan være gode å ha med til barnet(ene), et eksempel er Paracetamol mot feber og smerte. For sikkerhets skyld må det også nevnes at reiseforsikringen spøker du ikke med, husk å ha alle reiseforsikringer i orden før avreise.

Tenk Maslow

Mat er et basalt behov for alle mennesker, tenk på Maslows behovspyramide, og næring til barn er spesielt viktig. På ferie er det ikke altid like lett å finne god og næringsrik mat til barn, ofte spises det på restaurant det meste av ferien og da blir det mye pommes frites, eller, som de sier på fransk, «pommes de terre frites», og dette er jo som kjent ikke spesielt næringsrik mat. For å bøte på dette problemet kan det være et godt tips å planlegge litt før reisen og ha med seg nødvendige fødevarer hjemmefra, eksempler kan være å medbringe noen pakker med havregryn og knekkebrød på ferien. Et annet poeng med å medbringe en liten slump mat hjemmefra er at det kan være litt stress å ta med 3-4 barn, eller ett barn for den saks skyld, på restaurant tre ganger i døgnet i to uker.

Barn med spesielle behov

Mange barn har spesielle behov, det kan være snakk om sykdom eller andre behov. Noen har sukkersyke, noen har Cøliaki. I disse situasjonene er det selvfølgelig nødvendig å ta spesielle forholdsregler, men å gi råd og tips til foreldre som har barn med spesielle behov er utenfor denne tekstens rekkevidde. Vi anbefaler derfor å kontakte lege eller andre nødvendige instanser i slike tilfeller.

Fornuft og tålmodighet

Det finnes ingen fasit når en reiser med barn, alle opplever situasjoner forskjellig, men en ting er sikkert, du kommer ganske langt med sunn fornuft og en liten slump med tålmodighet. Som oftest lønner det seg aldri å hisse seg opp, barnet er jo som regel uskyldig, det er f.eks. ikke barnet som velger å sitte innestengt som kveg i et fly i 6 timer. Hvem er det som har valgt det?

Mange av tipsene i denne teksten er åpenbare, mye visste du sikkert fra før og det finnes mange andre tips som sikkert skulle vært med, men kanskje har du lært noe nytt i dag også.